kapcsolódó projektek:

a helyszíneket biztosítja:
Budapest Információs Központ

kapcsolódó esemény:
bontáslátogatás

a dokumentálók :
helyi média

tiltott zóna nyitott fotográfiai műhely

a túrán készülő képek további felhasználása:
alkosd meg budapestet!

Egy estés fáklyás házfoglaló-menet végig Budapest üres-házain

A séta során végigjárt helyszínek mind olyan házak és telkek, amelyeknek sorsa bizonytalan, egy-két, vagy több évig biztosan üres marad, tulajdon-építés-bontás viták stb. okán. (Az üres-ház mint önkényuralmi jelkép, nem tolerálható egy egészséges társadalomban.)

Minden háznál és teleknél körülbelül húsz perces beszéd: [ház] mikor épült, kinek a munkája, milyen funkcióval, sajátosságok, védettségi szint/forma, tulajdonjog, korábbi funkciók, lakók/használók, városszövetbe való beágyazódottság, kik és miért ürítették ki, mit akarnak a helyén vagy benne, miért nem történik semmi, eszközök a lépésre kényszerítésre; [telek] ugyanez + mi állt ott, miért és ki bontotta le, hiba volt-e kiadni a bontási engedélyt, vagy ha életveszélyesség miatt bontották, vélemények arról, hogy valóban az volt-e.

Fontos: megmozgatni az embereket › az agyakat › tettvágy › pénzmozgás › nyilvánosság előtt!

Hagyományteremtés céljával; fotó és videó dokumentáció készül. A túráról és a kapcsolódó információkról kiadvány készítése és terjesztése. A helyszínek kiválasztásában és az engedélyek megszerzésében a Budapest Információs Központ lesz segítségünkre.

A városlakók jelképesen visszafoglalják a városukat. A sétán a legidősebb résztvevő átadja a város jelképes kulcsát a séta legfiatalabb résztvevőjének. Ha megoldható, előre megbeszélve a tulajokkal, legális úton (› nagyobb nyilvánosság és tömegbázis). Fotó és videó dokumentáció készül. Projekt-kivitelezők lehetnek: együttműködés városi, városvédő civil szervezetek és aktivisták között. Feladat: címgyűjtés, térképkészítés, csapatszervezés.